Ondernemers verwachten een toename in verkoop van tabak, wat risico’s en uitdagingen meebrengt voor de afhandeling van het contante geld in de winkel. Key accountmanager bij Brink’s Richard Elders adviseert retailers op dit gebied: “Ondernemers maken zich zorgen over veiligheid. Het goede nieuws is dat groei in klanten én groei in veiligheid samen kunnen gaan.”

Het verbod op verkoop van tabak door supermarkten in 2024 hakt er bij veel ondernemers behoorlijk in. Zo beginnen steeds meer supermarktondernemers een tabaksspeciaalzaak in de buurt van hun supermarkt om het verlies in omzet te compenseren. “We zien dat zij veiligheid in hun supermarkt heel goed geregeld hebben, in tegenstelling tot in hun net geopende tabaksspeciaalzaak. Hier moeten ze het kassasysteem, met alle veiligheidsuitdagingen, bijvoorbeeld nog opzetten,” legt Richard uit. En ook is de impact op de ondernemers die al tabaksspeciaalzaken en gemakswinkels hebben groot. “Deze ondernemers bedienen een groep consumenten die nog vaak met contant geld betaalt. Een toename in klanten betekent voor hen dus ook een toename in contant geld, waar ze nog niet allemaal op voorbereid zijn.” 

 

Betaaloplossingen onder de loep

Deze groep ondernemers maakt zich zorgen, vertelt Richard. “Tabaksverkoop bij tankstations zal op een gegeven moment ook stoppen. Zij moeten hun kassasysteem inrichten op de grote toestroom van nieuwe klanten, maar zij kunnen niet zomaar overstappen op volledig digitaal betalingsverkeer. Niet alleen vanwege de grote groep klanten die nog graag cash betaalt, ook denken zij aan de mogelijke acceptatieplicht voor contant geld door de Europese Commissie.” Zijn advies aan deze ondernemers? Neem je betaaloplossingen goed onder de loep.  

 

Richard: “Als een ondernemer bij Brink’s aanklopt voor advies kijk ik altijd eerst hoe hij of zij het nu geregeld heeft. Ik check zowel de buiten- als de binnenkant: de alarmsystemen, camerabewaking en de huidige betaaloplossing. Het moet allemaal veilig zijn voor zowel de klant als de ondernemer. Vaak is er nog veel te winnen als het gaat om het betaalsysteem. Ik kom regelmatig in winkels waarin de ondernemer zelf of het personeel nog veel met contant geld in aanraking komt. Denk aan het maken van een startkassa, teruggave van wisselgeld, het tellen van de kassa aan het einde van de dag en natuurlijk het afstorten van behoorlijke bedragen bij de bank. Er zijn steeds meer ondernemers die overstappen op een Paystation: een geheel gesloten kassa, die alle handmatige activiteiten en verwerking van contant geld vervangt waarmee de veiligheid in één klap enorm verbetert.” 

Veilig én een betere cashflow

Klanten voeren zelf het brief- of muntgeld in, waarna de machine automatisch wisselgeld teruggeeft. Winkelmedewerkers komen dus niet meer in aanraking met het geld, ook niet bij de dagopening of -sluiting. Is de Paystation vol? Dan komt Brink’s de machine legen. “Onze Paystation is de enige met waardetransportslot. Dit betekent dat alleen wij de machine kunnen openen, dit is enorm veilig. Bovendien is de Paystation te koppelen aan het kassasysteem van Valk Solutions. Kasverschillen zijn verleden tijd, het is veiliger, efficiënter, sneller, én veel makkelijker,” licht Richard toe. En, vertelt hij, de machine kan de cashflow verbeteren. “Ondernemers kunnen ervoor kiezen om maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks het geld bij te laten schrijven, wat het meest voordelig is voor hun cashflow. De reacties van ondernemers in de tabaksbranche zijn dan ook heel positief.”

Een van die enthousiaste ondernemers is Anton van Rinsum van tabakswinkel het Rokertje. Hij maakt sinds mei 2023 gebruik van een Paystation in zijn zaak. “Het belangrijkste wat de Paystation mij brengt is rust,” vertelt hij. “Omdat ik weet dat alles rondom cash goed en veilig geregeld is, heb ik veel meer rust en kan ik me focussen op het ondernemen en het runnen van mijn winkel.”

Meer weten over de Paystation? Bekijk https://www.brinks.nl/brinks-paystation/