Onlangs verscheen het rapport van een onderzoek van de Europese Centrale Bank naar betaalgewoontes van Europese consumenten. Een belangrijke conclusie is dat het aantal contante betalingen aan kassa’s weliswaar afneemt, maar dat contant geld in Europa nog altijd het meest gebruikte betaalmiddel in de winkel is.

Deze resultaten zijn in lijn met een recent onderzoek van DNB en Betaalvereniging Nederland, dat laat zien dat het gebruik van contant geld aan de kassa in Nederland stabiliseert in vergelijking met vorig jaar. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor ondernemers? Martijn Wiersma, Marketing & Sales Director Brink’s: “Voor winkeliers is het zaak om de belangrijkste en meest gebruikte betaalmogelijkheden aan te bieden. Maar dit moet wel makkelijk, snel en betaalbaar kunnen.”

Waar in 2016 nog maar liefst 79% van de Europeanen met contant geld afrekende aan de kassa, is dat in 2022 nog maar 59%. De verschillen tussen landen zijn echter groot. Zo is contant geld voor maar liefst 30% van de Duitsers het voorkeursbetaalmiddel, terwijl dit voor slechts 13% van de Nederlanders geldt. Acht op de tien Nederlanders betaalt namelijk het liefst met een betaalpas of ander giraal betaalmiddel. Echter laat onderzoek van DNB zien dat 20% van alle aankopen in Nederland met contant geld wordt afgerekend, en dat aantal is in 2022 stabiel gebleven vergeleken met het jaar ervoor. Dit laat zien dat contant geld zeker in Europa, maar dus ook in Nederland, nog altijd een belangrijk betaalmiddel aan de kassa is.

Optie voor contant betalen belangrijk
Desondanks laten Nederlandse cijfers zien dat steeds meer ondernemers geen contant geld meer aannemen. De kosten voor het verwerken zijn hoger, er zijn steeds minder punten waar het gestort kan worden en door de complexiteit van alle betaalmogelijkheden kiezen steeds meer winkeliers ervoor om alleen pin- en contactloze betalingen aan te bieden. Tegelijkertijd geeft 50% van de Europeanen aan bij de kassa de optie te willen hebben om contant te betalen, zelfs in landen als Finland, België en Luxemburg waar vaak andere betaalmiddelen worden gebruikt. Martijn: “Consumenten willen graag de mogelijkheid hebben om contant te betalen, en voor ondernemers is het een essentieel deel van de omzet. Uit een eigen onderzoek onder 200 klanten blijkt dat bij driekwart van de ondernemers tot 25% van de klanten met cash geld betaalt." 

Laagdrempelige oplossingen voor afstorten contant geld
Vooral voor retailers waar consumenten kleinere bedragen uitgeven is contant geld belangrijk. Uit de cijfers van de ECB blijkt dat in Europa maar liefst 81% van de transacties van €5 of minder met cash wordt betaald. Denk aan supermarkten, marktverkopers of andere winkels die alledaagse artikelen verkopen. Maar ook in horeca wordt nog vaak contant betaald.

‘Er zijn slimme en betaalbare oplossingen voor het verwerken van contant geld.’

“Recente onderzoeken laten allemaal zien dat contant geld nog altijd een grote rol speelt in de maatschappij. En het goede nieuws is dat er voor ondernemers genoeg slimme, betaalbare en laagdrempelige oplossingen zijn voor het verwerken van contant geld. Bijvoorbeeld de RetailBox, waarmee je veilig cash geld kan afstorten in je eigen zaak. Wij denken graag met ondernemers mee over de meest veilige en efficiënte manier om contant geld te verwerken, zodat zij hun klanten optimaal kunnen bedienen,” sluit Martijn af. 

Meer weten over welke betaaloplossingen Brink’s biedt? Bekijk: https://brinks.nl/het-nieuwe-storten/ 

Bron: Study on the payment attitudes of consumers in the euro area (SPACE) - 2022